torsdag den 7. april 2011

Vend den anden kind til… eller?


”Med vold skal vold bekæmpes” Lyder Jan Guillous stemme i Ondskaben. Dette kontroversielle råd er ikke det første, man lærer skolebørn, men er det nu engang den eneste udvej? I Ondskaben forfærdes du over denne retfærdiggørende brug af vold, samtidigt er det dog svært ikke at lade sig sympatisere.

Tyraniseret gennem hele sin barndom af sin sadistiske stedfar forlader den 14-årige Erik Ponti hjemmets helvede for at starte på den velrenommerede kostskole, Stjärnsberg. Endelig tror Erik, at voldspiralen er afsluttet, og at han nu kan gennemføre en skolegang uden slåskampe i frikvartererne og en skuffet mor. Han må dog sande, at den først lige er begyndt. Her er al disciplin overladt til kostskoleeleverne, og med det pæne ord ”kammeratskabsopfostring” hersker en evig magtkamp mellem de ældre elever og de nye. I et orgie af ydmygelse, undertrykkelse og vold afstraffes de yngre elever, hvis ikke de adlyder de ældre elevers selvopfundne love, imens sidder lærerstaben med ryggen og det døve øre vendt til. En situation Erik er vant til.  Erik nægter dog at lade sig kue af disse forhold, men kan han gøre oprør mod uretfærdighederne uden at blive smidt ud af skolen og med værdigheden i behold?

Man kunne naturligvis spørge, hvorfor netop Erik var blevet sådan. Det, han savnede her i livet, var formodentlig en ordentlig omgang klø…

Eriks sammensatte personlighed giver os et indblik i den frustration, han befinder sig i. Hans handlemåder og metoder skræmmes vi af, og vi tager afstand fra dem, da der næres en så dyb ondskab bag. Samtidigt kæmper han en kamp, ikke kun for sig selv, men for alle de andre undertrykte elever i sit oprør. Dette og hans tydelige intellekt og retfærdighedssans gør ham til en helt, vi i den grad kan sympatisere med. Romanen sætter dermed fokus på det komplekse i menneskets sind; eksisterer der ondskab i os alle? Og hvor langt ud skal vi presses, før at denne kommer frem i lyset?
Ondskaben er en barsk og roman, som bygger på Jan Guillous egen barndom og opvækst, en roman hvor lettelsens og hævnens adrenalinsus til sidst også er din.

INFO
Ondskaben af Jan Guillou, 2003, Modtryk, 350 sider, kr. 129,95

/Anna Brostrøm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar