onsdag den 6. april 2011

Auschwitz – Dødens hus

Vinteren 1943, den unge italienske jøde Primo er netop blevet ført til den berygtede Kz-lejr Auschwitz. Primos fornemste opgave er nu at overleve. Igennem lidt over et år følger man Primos kamp og kommer til at opleve Auschwitz, som var man selv en indsat jøde i denne forstad til helvede. 

Primo finder hurtigt ud af at for at kunne overleve i Auschwitz, skal man gøre sig unik og skille sig ud fra mængden. Tyskerne skal kunne se en fordel i at beholde en. Primo besidder speciel viden inden for kemi og får derfor lov til at arbejde i et laboratorium, hvilket danner grundlag for hans egen overlevelse.  

”Jeg har aldrig glemt hans blide og alvorlige barneansigt, der bød mig velkommen til dødens hus” 

I bogen bliver livet inde bag pigtråden skildret, og en af historiens største massakre præsenteres helt tæt på uden filter. Man får stedet, hvor det unormale er at overleve, beskrevet i et flot og detaljeret sprog. Trods det faktum at historiens groteske handling ikke kan undgå at påvirke læserens følelser, prøver Primo Levi at holde sine private følelser og sit had til Nazi-Tyskland udenfor. Dette skyldes at hans ønske med bogen er at give en detaljeret og objektiv beskrivelse af hele forløbet og at aflægge et vidnesbyrd, der ikke blot er hans eget personlige vidnesbyrd, men et for alle de lidende jøder.  Lignende modbydeligheder mod menneskeheden må aldrig igen finde sted igen.     

Vidnesbyrd er en samling af tre bøger hvor Hvis dette er et menneske er den første af de tre. I alle bøgerne følger man Primos kamp for overlevelse. En kamp mod alle odds.  Jeg mener, at bogen er et ”must” for enhver med blot et minimum af interesse for dybderne i den menneskelige natur. Den prøver at give forklaringer på, hvordan normale mennesker under ekstreme betingelser opfører sig som vilde dyr. Derudover belyses en anden side af krigen, end den man normalt ser fra de blodige slagmarker. Bogen skildrer, hvad mennesket er villig og i stand til at gøre i kampen for overlevelse.  

INFO
Vidnesbyrd: Hvis dette er et menneske, 1947, Rosinante, 568 sider, 200 kr. 

/Andreas Flensburg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar