onsdag den 6. april 2011

Narko for kærlighed


En junkiefar prøver at komme igennem hverdagen i Københavns Nordvestkvarter ved at tage stoffer. Hans eneste bekymring er sin søn og det næste skud heroin. Det virker skræmmende, men alligevel gennemgår han en meget normal hverdag. På et herberg et andet sted i Nordvest, prøver storebroren Nick, en hård og kontant vanekriminel, at komme ud af sin kriminelle vejbane. Deres hverdags realiteter skræmmer mig, og jeg rammes af et væld af sørgelige tanker.

Junkiefaren, den yngste af filmens to hovedroller, blev som barn opdraget af en enlig fordrukken mor og var sammen med sin storebror, Nick, nødsaget til at passe sig selv. En barndom uden omsorg sætter sit præg på fremtiden. Nick, den ældste af filmens to hovedroller, bor på et herberg, drikker en masse øl og er altid vred. Hans lillebror, har en 5-årig søn og en afdød kone og kæmper for en ”normal” tilværelse. Nick opsøger sin lillebror for at give ham deres afdøde mors penge. Disse penge bruges på yderligere salg af narkotika, og lillebroren ryger i fængsel. Det kan kun gå galt.

”Submarino: Torturmetode, hvor personens hoved holdes under vand til kvælningsgrænsen”

Rusen er, hvad de higer efter, men er også, hvad der dræber dem indvendigt og udvendigt. Brødrene kompenserer for den manglende omsorg og kærlighed i barndommen gennem stoffer og alkohol. Stof- og alkoholmisbruget gør, at brødrenes liv styres af følelser, hvilket skaber en meget dyb tankegang i filmen. De er pragteksempler på social arv. Ligesom deres mor søger de tilflugt fra den normale hverdag gennem stoffer og skraber bunden af det danske samfund.

Submarino er en film med tematikker som følelser og social arv. De meget autentiske scener gør indlevelsen stor - hvilket rammer mig. Submarino er en film, der har gjort et så stort indtryk på mig, at jeg aldrig vil glemme den.  Enhver kan relatere elementer fra Submarino til deres liv, og derfor er det en film, der skal ses.

INFO
Submarino af Thomas Vinterberg, 2010, Nimbus Film Productions, 113 minutter, kr. 199,95

/Casper Keilstrup Jacobsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar