onsdag den 6. april 2011

Kejseren vs. slaven

Hvad kan en slave stille op imod en kejser? Er det overhovedet muligt for en slave at ramme kejseren enten fysisk eller mentalt, selv hvis denne slave er forhenværende general i den romerske hær? Kan en mand blive mere magtfuld end kejseren?
Dette er netop tilfældet i Ridley Scotts Gladiator, hvor en general ved navn Maximus Decimus Meridus bliver uvenner med den nye kejser. Fjendskabet resulterer i, at generalens familie bliver slået ihjel, hans hjem bliver brændt, og han selv ender som slave og gladiator. Da han er en dygtig gladiator, kommer han tæt på kejseren igennem hæder i sine kampe. Han når ikke at slå til og få sin hævn, imens kejseren stadig er uvis om, at han stadig er i live, for kejseren opdager hvem han er, og magtkampen begynder.
“I just saw one man become more powerful than the emperor.”
Gladiator er en dramatisk historie, der udover at have en masse super fede gladiatorkampe også rammer publikum på mange andre måder. Der er ikke øjeblikke, hvor man keder sig. I alle scenerne er der en spænding, fordi der er den konstante kamp mellem kejseren og vores gladiator. Kejseren prøver konstant at finde på måder at komme gladiatoren til livs, og han afværger gang på gang kejserens forsøg. Det ekstreme overskud Maximus hele tiden udviser, gør det umuligt ikke at forelske sig i ham. Han får på den ene eller anden måde afværget kejserens umulige modstandere, og har alligevel overskud til at bukke sarkastisk for kejseren, når han forlader ringen.
Udover dramaet får historien også et pust af intriger, når man finder ud af, at Maximus har haft et forhold til kejserens søster.
INFO
Gladiator af Ridley Scott (instr.), 2000, 155 min, kr 179,95 (Blu-ray).
/Daniel Alstrup

Ingen kommentarer:

Send en kommentar