onsdag den 6. april 2011

Når retfærdigheden trues

Skal man følge det gamle testamentes princip ’Øje for øje, tand for tand’ eller skal man følge det nye testamente og bare ’vende den anden kind til’? Det er netop dette spørgsmål som filmens hovedpersoner bliver konfronteret med og tvunget til at vælge mellem. Dette valg kan ændre deres liv på et kort sekund.

Med Susanne Bier som instruktør er der lagt op til en interessant aften i dramaets tegn. En sammensætning af gode skuespillere, flotte scener og et fangende tema har skabt et hjertegribende drama, som har fået Danmark og resten af verdenen til at græde, grine og til tider også undres. Susanne Bier fik efterfølgende en velfortjent Oscar for bedste ikke engelsksprogede film.
I filmen kører to handlinger side om side. Den ene foregår i det barske Afrika, hvor den svenske læge Anton, som bliver spillet af Mikael Persbrandt, er udsendt. Her tvinges han til at overskride sin egen morale eller lade uretfærdigheden sejre, da han skal vælge mellem at behandle eller bortvise den sadistiske Big Man. Samtidig foregår der, i det tilsyneladende idylliske Danmark, en konflikt, som er præget af samme spørgsmål. Her følger man de to drenge Christian og Antons søn, Elias. Christian bliver spillet af William Jøhnk Nielsen, som udfører rollen i bedste stil. Han optræder i filmen som den sørgende dreng, som på grund af sin fortid er på evig søgen efter retfærdighed.

Hvis du slår ham, så slår han dig, så slår du ham, så holder det aldrig op… Ikke hvis man slår hårdt nok første gang

Elias som er spillet af Markus Rygaard, spiller den tilbageholdende dreng, som til tider ligner sin far, og har en tendens til at vende den anden kind til og være konfliktsky. Da de to drenges skæbner flettes sammen til et stærkt venskab, udvikler fortællingen sig og det hidtilværende idylliske Danmarks skæbne står for skud, da drengene bliver involveret i en episode, hvor de bliver uretfærdigt behandlet. Skal de følge Antons råd og ignorere uretfærdigheden, eller skal Christian lade sin egen morale sejre?

INFO
Hævnen Af Susanne Bier,2010, spilletid 113 min., pris 179,95.

/Julie Jochims Engelbrechtsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar